Središnja knjižnica za fiziku

PMF - Fizički odsjek
Bijenička c. 32, Zagreb
tel. 4605-661


Početna
 



Katalozi

Knjige

Ocjenski radovi

Časopisi

Katalozi drugih knjižnica

 
Repozitorij PMF-a

Repozitorij

O repozitoriju

 
Elektronički izvori

E-časopisi

Bibliografske baze podataka

E - arhivi preprinata


Novosti iz knjižnice

Prinove knjiga

Fizičari - biografije i bibliografije

   
 
 
 

Stanko HONDL

Osnovnu školu i gimnaziju polazio je i završio u Zagrebu. Nakon toga je studirao na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu, koji je završio 1895. godine. Profesorom fizike mu je ondje bio Vinko Dvořak, prvi profesor iz te struke na Sveučilištu u Zagrebu.

S. Hondl je bio jednu godinu na studiju u Göttingenu i Berlinu, gdje je slušao i predavanja znamenitog fizičara Maxa Plancka (1858-1947), osnivača kvantne teorije.

 


Hondl je nakon povratka u Hrvatsku primio 1896. godine mjesto srednjoškolskog nastavnika u Vinkovcima, a nakon nekoliko mjeseci u Zagrebu na ondašnjoj donjogradskoj Klasičnoj gimnaziji, gdje je ostao do 1911. Doktorat filozofije postigao je1898. godine na temelju disertacije "O sfernim i njima sličnim funkcijama". Habilitirao je 1902. godine za privatnog docenta hidrodinamike te nauke o elastičnosti i nauke o potencijalu. S predavanjima na Sveučilištu počeo je školske godine 1902/1903.

1911. godine postaje javni izvanredni profesor fizike i predstojnik Fizikalnog kabineta na Mudroslovnom fakultetu, naslijedivši tu dužnost od profesora Vinka Dvořaka. Redovnim profesorom postaje 1915. godine. Dekan je Filozofskog fakulteta u Zagrebu 1919/1920. i 1932/1933. godine. Član je JAZU-a, od 1908. dopisni, a od 1925. god. pravi član, te je njezin potpredsjednik od 1933. do 1942. godine. Bio je rektor Sveučilišta u Zagrebu od 1935. do 1937. i predsjednik Hrvatskog prirodoslovnog društva od 1934. do 1936. godine.

Proučavao je probleme elementarne i teorijske fizike te eksperimentalne fizike, koju je posebno primjenjivao na svojim predavanjima. Bavio se i povješću fizike. Napisao je i objavio opsežan i uzoran udžbenik "Fizika za više razrede srednjih škola" 1922. godine. Njegovim zalaganjem sagrađena je nova zgrada Fizikalnog zavoda u Zagrebu na marulićevu trgu, a na njegov je prijedlog osnovan i Labarotorij za atomsku fiziku.

(Dr. sc. Vladimir Muljević)



BIBLIOGRAFIJE
 
 
 


Info

Za studente

Za knjižničare

Korisni linkovi

 
O knjižnici

Povijest

Usluge

Pravilnik

Djelatnici

Godišnja izvješća

Statistika

 
Aktivnosti

Izložbe

Seminari


Ostalo

Pitajte knjižničara

Skriptarnica

Webmasters


Online prijevod
www.bosiljak.hr

Upišite pojam
Engleski --> Hrvatski
Hrvatski --> Engleski


Središnja knjižnica za fiziku.
URL: http://www.knjiznica.phy.hr