Središnja knjižnica za fiziku

PMF - Fizički odsjek
Bijenička c. 32, Zagreb
tel. 4605-661


Početna
 Katalozi

Knjige

Ocjenski radovi

Časopisi

Katalozi drugih knjižnica

 
Repozitorij PMF-a

Repozitorij

O repozitoriju

 
Elektronički izvori

E-časopisi

Bibliografske baze podataka

E - arhivi preprinata


Novosti iz knjižnice

Prinove knjiga

Fizičari - biografije i bibliografije

   
 
 
 

Povijest Središnje knjižnice za fiziku
 PMF - Fizički odsjek

Središnja knjižnica za fiziku spada u grupu fakultetskih knjižnica kojoj je svrha zadovoljiti potrebe nastave i studija svih stupnjeva i usmjerenja na Fizičkom odsjeku. Ona spada i u grupu znanstvenih knjižnica (studijskih) sa svrhom omogućavanja znanstveno-istraživačkog rada i stjecanja znanstvenog zvanja. 

Nastala je od tri Zavodske knjižnice na sjednici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta , Sveučilišta u Zagrebu, održane 26.01.1990. godine u Vijećnici fakulteta, Roosveltov trg broj 6. Jedna od Zavodskih knjižnica osnovana 1876. godine i kao njen nasljednik Središnja knjižnica za fiziku pažljivo čuva dugogodišnju tradiciju i vrijedan fond za buduće generacije. Osim toga, znajući da čuvanje nije jedini cilj knjižnice, ona se trudi opslužiti i zadovoljiti svakog korisnika traženom informacijom. 

Središnja knjižnica za fiziku preseljena je 1991. godine s Marulićevog trga u nove prostorije na Bijeničkoj cesti 32, gdje je planiran budući prirodoznanstveni kompleks. Ona je objedinila fondove slijedećih zavodskih knjižnica:
    1. Knjižnice Fizičkog zavoda (osnovana 1876. godine),
    2. Knjižnice Zavoda za teorijsku fiziku (osnovana 1920. godine) i
    3. Knjižnice Zavoda za povijest, sociologiju i filozofiju znanosti , osnovana 1961. godine, na incijativu akademika Ivana Supeka.
Knjižnica ima oko 15.000 naslova knjiga i 500 naslova časopisa, najvećim dijelom iz fizike, pa se može svrstati i u specijalne knjižnice.
U knjižnici je sačuvan veliki broj vrijednih knjiga. Neke su čak iz isusovačke Zagrebačke akademije (najstarija iz 1658. godine), te veliki broj vrijednih časopisa. Najstariji časopis datira iz 1799. godine Annalen der Physik , izdan samo devet godina poslije prvog specijaliziranog časopisa iz fizike. 

Knjižnica je dobila mnoge donacije knjiga Stanka Hondla, PTO-a (prof. dr. M. Sikirica), Kathleen Wilkes, Gaje Alage, Davora Duževića, Zlatka Jankovića, Olge Verinić, Dubravka Tadića, Mladena Paića, Krešimira Franjića i dr.

čitaonica

Obuhvaća četiri prostorije: dvije jednake prostorije (sa čitaonicom i spremištem) i to za znanstveno-nastavno osoblje i studente, prostoriju za djelatnike knjižnice sa dijelom udžbenika te hodnik u kojem se nalazi informacijski pult, kopirni stroj i spremište. Knjižnica posjeduje ukupno 1310 m polica, od čega je pod knjigama (publikacijama) oko 900 m, kosih 100 m za izlaganje časopisa i separata. Ukupna površina knjižnice je 350 m2.

 
 


Info

Za studente

Za knjižničare

Korisni linkovi

 
O knjižnici

Povijest

Usluge

Pravilnik

Djelatnici

Godišnja izvješća

Statistika

 
Aktivnosti

Izložbe

Seminari


Ostalo

Pitajte knjižničara

Skriptarnica

Webmasters


Online prijevod
www.bosiljak.hr

Upišite pojam
Engleski --> Hrvatski
Hrvatski --> Engleski


Središnja knjižnica za fiziku.
URL: http://www.knjiznica.phy.pmf.unizg.hr/