Hrvoje Tutman (Diplomski, 2009)
Neutrino i antineutrino - jezgra udarni presjeci zasnovani na relativističkkoj kvazičestičnoj aproksimaciji slučajnih faza

Cilj ovog rada bio je izračunati udarne presjeke za što više jezgara koje uključuju i teške jezgre daleko od doline stabilnosti. Da bi se to ostvarilo potrebno je u numerički program ugraditi paralelizacijsku paradigmu za što je odabran MPI (Message Passing Interface). Konačni program je izvođen u grid okolini koja je jedini racionalni izbor s obzirom na zahtjevane resurse i vrijeme izvršavanja. U poglavlju 3 se opisuje upravo postupak paralelizacije kao i način korištenja programa u grid okruženjima.

Empiričkih podataka za neutrino-jezgra udarne presjeke je jako malo i odnose se svega na 12C i 56Fe. U poglavlju 4 su prikazani dobiveni rezultati s obzirom na različite ulazne parametre i uspoređeni s empirijskom podacima i s rezultatima drugih teorijskih modela. Poseban je naglasak stavljen na jezgre s tvelikim brojem neutrona koji je blizu magičnog broja, a koje su posebno zanimljive u razmatranju r procesa kod nukleosinteze.

 

Ključne riječi:
paralelno programiranje, MPI, neutrino, antineutrino, udarni presjek

Zatvori