Hana Zlonoga (Diplomski, 2009)
Metastabilno stanje kvantne tekućine zatočene unutar dvije potencijalne barijere

U diplomskom radu prikazan je račun ekspanzije bozonske kvantne tekućine koja je u početnom trenutku t = 0 zatočena u potencijalnoj klopci te njezina daljnja evolucija između dvije vanjske barijere. Promatrani bozoni imaju faktor odbijanja c te stoga odbijaju. Potom u trenutku t > O, bozonska tekućina počne ekspandirati. Kada dođe do ekspanzije bozonska tekućina se počne "slobodno" širiti i potom nailazi na dvije potencijalne barijere koje se ne mijenjaju u vremenu. Dakle, promatramo kako se mijenja valna funkcija u ovisnosti o tim potencijalnim jamama. Promatrali smo što se dešava sa bozonskom tekućinom ako mijenjamo visine barijera. Primjetili smo da kod većih visina barijera tekućina teži ostati u prostoru između dvije potencijalne barijere. Jednako tako primjetili smo kako se kod manjih barijera tekućina "prelila", točnije došlo je do efekta tuneliranja. Zaključili smo da je efekt tuneliranja prisutan u svim slučajevima, ali kod većih barijera se njegov utjecaj smanjuje, dok se kod manjih barijera povećava.

Očekivano, za veće visine barijere tekućina sporije curi u područje izvan, i to curenje je eksponencijalno za velika vremena.

U diplomskom radu uspjeli smo pokazati kako se može napraviti aproksimacija problema kvantne fizike sa klasičnim metodom. Na taj način smo si pojednostavili i zornije prikazali rješavanje problema.

 

Ključne riječi:
Kvantna fizika, Lieb-Liniger model, formalizam, 1D bozonska kvantna tekućina

Zatvori