Ivica Tokić (Diplomski, 2011)
Simulacije dinamike kvantnih valnih paketa pomoću programskog jezika Python

Programski jezik Python je idealan jezik za učenje programiranja. To je jezik sa čistom i jednostavnom sintaskom. Naredbe su vrlo jednostavne bez nepotrebnih dodatnih naredbi ili simbola. Upravo to omogućava početniku u programiranju, da se više posveti algoritmu problema koji rješava nego njegovoj samoj implementaciji u programskom jeziku. Na samom početku, prilikom uvođenja nekog programskog jezika, za većinu jezika potrebno je potrošiti puno vremena na učenje nekih osnovnih sintaktičkih i semantičkih pravila: tipovi podataka, deklaracija varijabli i sl. Kod Pythona  nema deklaracije varijabli, pa nema problema s različitim tipovima podataka i sl. Interpretersko sučelje Pythona omogućava pisanje i neovisno izvođenje naredbi koje u nekoj sljedećoj iteraciji poučavanja mogu postati dio programskog kôda nekog programa. Učenik, bez da zna išta o programu može izvoditi jednostavne naredbe i neposredno vidjeti rezultate njihova izvođenja. Na taj način učenik će biti motiviraniji za rad, jer će brzo doći do  rezultata odnosno brzo će naučiti pisati korisne programe.

Programi pisani u Pythonu su kraći i jednostavniji za kreirati u usporedbi s ostalim popularnim programskim jezicima. Za usporedbu, program pisan u Pythonu je u prosjeku 3 do 5 puta kraći od istog pisanog u Javi, a čak do 10 puta kraći od programa pisanog u C++ programskom jeziku.

Python posjeduje mnoge korisne module koji omogućavaju na relativno lagan način izradu korisnih programa. Jedan od takvih modula, opisan u ovom diplomskom radu, je modul Visual koji je prvenstveno namijenjen u edukacijske svrje. Modul Visual na jednostavan način omogućava izradu programa za ilustraciju raznih fizikalnih problema i na taj način omogućava učenicima lakše shvaćanje fizike.

Pomoću programskog jezika Python i njegova modula Visual prikazao sam efekt tuneliranja, jednog od najbitnijih fenomena kvantne fizike, po kojem čestica može proći (tunelirati) kroz barijeru, koju po klasičnoj fizici ne bi nikada prošla.
 

Ključne riječi:
Python, programski jezici, Vpython, vektori, valni paketi

Zatvori