Marko Popović (Diplomski, 2011)
Nelokalno povezane transportne mreže i geometrijski efekti

U radu je predstavljen model koji pokušava objasniti eksponente kojima se skaliraju snaga i stupanj, daljinska snaga i stupanj te težina veza i umnožak stupnjeva čvorova koje ta veza spaja. Model je jednostavno rješiv u slučaju beskonačne ravne površine na kojoj se čvorovi nalaze te ukoliko je prostorna raspodjela čvorova Poissonova. U ostalim slučajevima moguće je napraviti analitičke procjene odstupanja od rješenja za beskonačnu ravnu površinu, no kvantitativno ih moramo proučavati simulacijama. Rezultati modela dobro se slažu sa podacima iz literature dobivenim na realnim mrežama.

Dan je pregled nekoliko modela koji se bave transportnim mrežama. Najveća prednost modela iznesenog u ovom radu jest u tome što kao jedini parametar koristi dimenzionalnost prostora, odnosno nema slobodnih parametara u određivanju eksponenata za razliku od većine ostalih modela.

Napravljen je plan obrade realnih podataka te ćemo moći odrediti vrijednost varijabli sposobnosti povezivanja realnih zrakoplovnih luka.

Ključne riječi:
kompleksne mreže, transportne mreže

Zatvori