Nikša Strika (Diplomski, 2011)
Nuklearne reakcije u evoluciji zvijezda

U diplomskom radu nastojat će se prikazati nastanak elementa u svemiru, odnosno kada i gdje nastaju te kojim nuklearnim procesima.

Nastanak prvih elemenata opisan je u drugom poglavlju, posebice što se događalo nakon velikog praska te koji su uvjeti bili potrebni da dođe do stvaranja prvih elemenata. Nakon što su stvoreni prvi elementi prošlo je jedno određeno vrijeme dok se nisu počele stvarati zvijezde. Nastanak zvijezda je bitan jer su u njima stvoreni elementi koji nisu mogli biti stvoreni tijekom primordijalne nukleosinteze. To nas dovodi do trećeg poglavlja koje se bavi nuklearnim procesima u evoluciji zvijezda. U njemu ću opisati što se sve događa, te koji su uvjeti i procesi zaslužni za nastajanje kemijskih elemenata tokom životnog ciklusa zvijezda. Zvijezda svoj životni ciklus može završiti na dva načina, a on ovisi o samoj masi zvijezde. Prva varijanta je miran kraj, gdje se nakon što potroši svoje gorivo, zvijezda samo ugasi, a druga eksplozivna, gdje nakon što dođe do svoga kraja života, zvijezda završi kao supernova. U četvrtom će se poglavlju objasniti kako dolazi do nastajanja elemenata težih od željeza kada zvijezda dođe do svoga kraja te više ne može stvarati elemente u svojoj unutrašnjosti procesima fuzije.

Zadnje poglavlje će se osvrnuti na problem solarnih neutrina koji nastaju kao produkti pojedinih nuklearnih reakcija tijekom spajanja elemenata u unutrašnjosti zvijezda (Sunca).

Ključne riječi:
nuklearne reakcije, zvijezde

Zatvori