Tea Tutiš (Diplomski, 2013)
Monopolna pobuđenja deformiranih superfluidnih atomskih jezgri

Tema ovog rada je nova primjena metode konačnih amplituda (FAM), i to na relativističku kvazičestičnu aproksimaciju nasumičnih faza (RQRPA). Standardne RQRPA jednadžbe nije jednostavno riješiti numerički zbog naglog rasta dimenzija matrice rezidualne interakcije s dimenzijom konfiguracijskog prostora. FAM metodom se analitičke derivacije računaju metodom konačnih razlika, a matrične RQRPA jednadžbe se promatraju kao pojedinačne jednadžbe za RPA amplitude, X i Y, koje se zatim rješavaju iterativno za pojedine frekvencije. Ovdje FAM razvijamo u granici malih amplituda za vremensko ovisni relativistički Hartree - Bogoliubov model (TDRHB) koji se zasniva na relativističkim energijskim funkcionalima gustoće i sili sparivanja separabilnoj u impulsnom prostoru.


Testirana je stabilnost FAM-RQRPA koda i točnost iterativnog rješenja u usporedbi sa standardnim RQRPA kodom za snagu monopolnog pobuđenja za jezgru 22O. Kao primjer realistične primjene koda, gledana je evolucija monopolne snage za lanac izotopa samarija, uključujući i pojavu cijepanja gigantske monopolne rezonancije u aksijalno deformiranim jezgrama.

Ključne riječi:
metoda konačnih amplituda, FAM, relativistička kvazičestična aproksimacija nasumičnih faza, PQRPA, Hartree - Bogoliubov model

Zatvori